Mason, Nicholas Berkeley („Nick“)

    bubeník, skladatel, producent

    Nick Mason se narodil 27. ledna 1944 v Birminghamu, vyrůstal ale v Londýně. Jeho rodiče, William a Sally Masonovi patřili k londýnské smetánce a tak i mladý Nick neměl hluboko do kapsy i před tím, než Pink Floyd začali mít opravdový úspěch. Traduje se, že byl rozmazlené dítko, které do školy jezdilo Lotusem a nemělo problém s jakoukoliv lumpárnou.

    Nick Mason studoval na Regent Street Polytechnic architekturu, kde se potkal s Rogerem Watersem, Bobem Klosem a Rickem Wrightem a založili v roce 1964 kapelu Sigma 6, která poté prošla mnoha změnami názvů, až se stala s příchodem Syda Barretta The Pink Floyd Sound. Nick Mason je jediný člen kapely, který v ní byl nepřetržitě od jejího vzniku až do současnosti a také jediný člen kapely, který se podílel na všech albech.

    Nick Mason vydal rovněž dvě sólová alba. Nick Mason’s Fictitious Sports v roce 1981, na kterém se obrovskou měrou podílela i Carla Bley, ačkoliv není v kreditech nikde zmiňována. A o čtyři roky později album s názvem Profiles. Toto album nahrál ve spolupráci s Rickem Fennem, kytaristou skupiny 10CC. S rickem Fennem dále spolupracoval na hudbě k různým dokumentům a také k reklamám.

    Nick Mason je rovněž populární mezi punkery. Přestože jej nazývají nelichotivě dinosaurem hudebního světa, pomáhal produkovat první desky řadě punkových kapel, jako například The Damned.

    V roce 2004 vydal Nick Mason biografickou knihu Pink Floyd: An Illustrated History, která je pravděpodobně nejkompletnější a obsahově nejsprávnější knihou o historii kapely. Nick Mason se v ní nevyhýbá ani mnoha kontroverzním a méně známým oblastem historie Pink Floyd.

    Velkou vášní Nicka Masona jsou závodní auta a veteráni. Nick vlastní rozsáhlou a velmi ceněnou sbírku. Jeho firma Ten Tenths se zabývá jejich nákupem po celém světě a restaurováním. Nick Mason se rovněž zúčastnil slavného závodu 24h Le Mans a spolu s Davidem Gilmourem i slavného závodu veteránů La Carerra Panamericana, ze kterého vydali videozáznam, pro který nahráli dokonce několik nových instrumentálních skladeb.

    Nick Mason je podruhé ženatý. Jeho první žena se jmenovala Lindy a Nickovi pomáhala s jeho příspěvkem pro album Ummagumma, kde hrála na flétnu. Má s ní dvě dcery.
    Jeho druhá manželka, se kterou má pro změnu dva syny, se jmenuje Annete.